Massagetherapeut: dit is waarom je slechter voelen na een massage een functie heeft

Een massage verhoogt je weerstand, stimuleert de doorbloeding en geeft energie. Daarnaast dalen je stresslevels ook nog eens flink, én versterkt het de balans tussen lichaam en geest. Toch voel je je er na niet altijd gelijk beter. Ik als massagetherapeut en ervaringsdeskundige, Sylvia Stelten van Onder de Zon, weet daar alles van. Ik wordt regelmatig door mijn cliënten opgebeld nadat ik een massage heeft gegeven. Twee keer om precies te zijn. De eerste keer om de ontstane hoofdpijn- en vermoeidheidsklachten met mij te delen. De tweede keer om mij enthousiast te vertellen dat de massage tóch haar werk heeft gedaan.

Hoe zit dat nou eigenlijk, die vertraging in het positieve effect? Ik leg het je graag hieronder uit. Ook benoemt ik de nadelige effecten die je kort na een massage kunt ervaren en wat daarmee te doen.

Ik zeg vaak: ‘Over de voordelen van een massage is genoeg bekend. Maar hoe kan het dat we ons na een massage soms eerst slechter voelen, en pas daarna de voordelen voelbaar worden? Hieronder ga ik in op de meest voorkomende bijwerkingen van een massage en geef ik je advies om er goed mee om te gaan.

Hoofdpijn
De meest voorkomende klacht na een massage is hoofdpijn. Dit is een reactie van het lichaam op dehydratie. Tijdens een massage komt er warmte vrij. Je bloedvaten verwijden en er gaat meer vocht naar je organen (onder andere je nieren en darmen) die aan het werk worden gezet. Drink je sowieso te weinig (wat bij veel mensen het geval is)? Dan heeft dat verlies van vocht tijdens een massage extra veel invloed op je welzijn. Water drinken is nodig om afvalstoffen af te voeren en is heel belangrijk voor onze hersenen: die bestaan namelijk voor 75% uit water. Als de vochtbalans niet op peil is, kan dit zorgen voor vervelende hoofdpijn.

Vermoeidheid
Sommige cliënten merken dat ze erg moe zijn na een massage. Dat is niet gek. Het lichaam wordt aan het werk gezet en het zelfherstellend vermogen wordt aangesproken. Dit kost je lijf nou eenmaal veel energie. Door de massage wordt de bloedcirculatie bijvoorbeeld gestimuleerd. Ook worden je lymfeklieren extra gemotiveerd door de aanraking om afvalstoffen te filteren uit het vocht in je lichaam. Het afvoeren daarvan is een hele kluif. Daarnaast kan het ook zijn dat je je door de massage bewust wordt van de moeheid die er eigenlijk voor die tijd al was. Zie dit als dezelfde fysieke respons van je lichaam als wanneer je met vakantie gaat; dan ben je meestal de eerste paar dagen heel moe voordat je pas gaat opknappen.

Beurs gevoel
Er ontstaan microscheurtjes in het spierweefsel wanneer je wordt gemasseerd, met name in de gespannen spieren. Je lichaam gaat hard aan de slag om deze scheurtjes te herstellen. Hetzelfde gebeurt bij sporten. Een beurs gevoel na een massage is dan ook te vergelijken met ‘spierpijn’. Een massage zorgt daarentegen ook nog voor extra doorbloeding van de spieren. Hierdoor ontstaat er meer energie in de cellen en heb je een betere stofwisseling. Het herstel gaat dus snel, gelukkig!

Emotioneel
Het kan ook voorkomen dat je na een massage wat emotioneler bent. Je staat dan namelijk weer helemaal in verbinding met je eigen lichaam. Misschien ging je door de drukte van het alledaagse leven al een tijdje voorbij aan de signalen van je lijf. Ineens word je je na de massage dan extra bewust van alle gevoelens, sensaties en behoeftes. Daarnaast kunnen er door de aanraking ook onverwerkte emoties loskomen. Een massage neemt namelijk stress weg. Zo ontstaat er ruimte voor oude herinneringen. Probeer even de tijd te nemen om dit allemaal te laten zakken, doe het rustig aan en vind een gezonde uitlaatklep voor je emoties. Ze wegdrukken zal alleen maar weer nieuwe stress in je lichaam creëren.

Bijwerkingen met een functie
Ik geef je hier nog wat extra tips voor deze side effects: drink voldoende water voor én na de massage. Geef altijd bij jouw masseur aan welke druk voor jou prettig voelt. Ik vraag ook altijd bij de klanten of de druk okay is. Neem voldoende rust na de massage, want je lichaam is de dagen erna namelijk extra hard aan het werk. En neem de tijd om te voelen wat de massage voor jou heeft gedaan. Op fysiek én emotioneel vlak. De bijwerkingen zijn misschien niet altijd prettig maar ze hebben absoluut een functie. Hoe meer je leert luisteren naar je lichaam, hoe beter je zult ervaren dat een massage uiteindelijk alleen maar iets positiefs brengt.’

Zelf ervaar ik een regelmatige massage aan mijn lichaam al meer dan 20 jaar. Voor mij is een regelmatige massage elke 2 weken, soms ook elke week. Echter ligt dit maar helemaal aan hoe ik me voel, hoeveel werk ik verzet heb en soms doe ik het ook omdat ik het gewoon ontzettend heerlijk vind. Ik ben wel verslaafd aan massages, dat kun je wel zeggen. Voor mij is het een gezonde verslaving! Wat voor jou een regelmaat aan massages kan betekenen, kan alleen maar jij beoordelen. Voel in je lichaam, wat zegt het je? Waar heb je behoefte aan? Misschien betekent voor jou dat 1 maal in de maand voldoende is. Terwijl iemand anders aan 3 of zelfs 4 massages behoefte heeft per maand. Of misschien is voor weer iemand anders 1 maal op de 6 weken voldoende. Jij bepaalt. Voor mij als masseur hoef je het niet te doen. Ik ben slechts maar een instrument; mijn handen doen het werk, zodat jij je weer prettig in je lichaam kan voelen.

Uit ervaring kan ik zeggen, als het met mij goed gaat (lichamelijk, geestelijk en emotioneel), dan gaat het met mijn klanten ook goed.

Wil je graag een massagebehandeling boeken?
Meer informatie over mijn massages vindt je hier op deze pagina

Chante ishta,
Sylvia

Hee leuk dat je er bent!
Je vint hiernaast ons aanbod van blogberichten voor jou.

Veel plezier met het lezen van onze berichten.

Heb je vragen?
We zijn via mail en telefoon voor je bereikbaar.

Chante Ishta