Meditatie & essentiële oliën

Meditatie met essentiële oliën?

Essentiële oliën en meditatie passen prima bij elkaar. Essentiële oliën kunnen een zeer goede ondersteuning zijn om makkelijker te mediteren.

Wist je dat mediteren al vanaf een paar minuten per dag positieve gevolgen voor je gezondheid en geluk beleving kan geven?
Meditatie breng je tot rust. Je laat stress los en krijgt overzicht in je leven. Je leert jezelf ook steeds beter kennen. Je komt als het ware dichter bij je eigen kern. Daarbij heeft meditatie een groot aantal gezondheidsvoordelen. Meditatie vermindert stresshormonen in je lichaam. Je bloeddruk verlaagt en je lichaam kalmeert en herstelt zich.


Als je gaat mediteren kunnen essentiële oliën een fijne ondersteuning zijn. De geur van een essentiële olie helpt je om de dagelijkse stress achter je te laten waardoor je makkelijker in een meditatieve ontspanning komt. In principe kan je elke essentiële olie gebruiken als ondersteuning bij meditatie maar er zijn een paar bijzondere geuren die extra geschikt zijn voor meditatie door hun speciale eigenschappen.

Welke essentiële oliën zijn geschikt voor meditatie?

Bergamot

Deze citrus geur, helpt heel goed bij nervositeit, overprikkeling en uitputting. Stress verdwijnt en het geeft een kalmerende verfrissing. Het zenuwstelsel komt tot rust en nieuwe energie komt vrij.

Bergamotolie past bij het hartchakra en helpt bij verdriet. Het is een troostende en kalmerende olie die ervoor kan zorgen dat het hartchakra weer openstaat voor vreugde.

Cederhout

Cederhout olie is een sterk aardende olie met een verzachtende en zuiverende werking. Hij geeft kracht en waardigheid, kalmeert en verdiept de ademhaling. De olie werkt verwarmend en troostend bij moeilijke levensomstandigheden.

Omdat cederhout verwarmend werkt, het gevoel van eigenwaarde versterkt en helpt bij het loslaten van de door de omgeving opgelegde verwachtingspatronen is cederhout etherische olie ook heel geschikt voor meditatie.

Citroen

Citroen ruimt ellende uit het verleden op. Mediteren met citroen geeft nieuwe energie, hoop en een goed humeur. Alsof er een frisse wind door je leven waait!

Kamille

Kamille heeft al eeuwen een medicinale reputatie, het helpt je dan ook te ontspannen en in slaap te vallen. Maar het werkt ook goed tijdens angstige gevoelens, ontstaan door stress.

Sandelhout

Deze olie is perfect inzetbaar om van je meditatie een echte healing te maken. Sandelhout opent het hart, herstelt energetische wonden en bevordert vertrouwen. Je voelt je ontspannen en tevreden en hebt meer liefde voor jezelf.

Lavendel

Een van de meest gebruikte geuren ter wereld en zeer bekend om zijn ontspannende werking. Lavendel tijdens je meditatie kan je ook nog eens helpen bij hoofdpijn en hartkloppingen.

Roos

De geur van liefde. De etherische olie van roos brengt liefde en harmonie. Het opent het hart en brengt een diep gevoel van ‘zijn’ naar boven. Je komt terug bij jezelf en kunt jezelf respecteren voor wie je bent. Ze helpt je ontspannen en voorkomt slapeloosheid.

Vetiver

Vetiver versterkt de zenuwen en ontspant. Daarnaast werkt het zeer aardend, dus zeer prettig tijdens een meditatie of na een lange zware dag, waarbij al je energie in de hoogste chakra’s zit. Gebruik vetiver om je meditatie diepgang te geven, het zorgt ervoor dat je je focus beter bij jezelf kunt houden en gedachten niet zo afdwalen.

Wierook (Frankincense)

Wierook helpt je om stil te worden en helpt bij het zoeken naar het eigen centrum. Het helpt je bij je aandacht te richten op het verdiepen van je ademhaling en is daarom ook zeer geschikt als hulp bij meditatie en yoga.

Gebruik van essentiële oliën en meditatie

Je kunt essentiële oliën op verschillende manieren inzetten tijdens je meditatie. Het is aan jou wat je prettig vindt, het meest gangbare is om de olie te vernevelen in een aroma diffuser of in een aromabrander met een waxinelichtje. Je kunt ook wat druppels van de gewenste etherische olie op een geursteentje doen en dat naast je leggen tijdens de meditatie. Je kan er ook een luchtverfrisser van met water en wat alcohol en in een sprayflacon gebruiken. Je kunt dan heel eenvoudig in de meditatie ruimte sprayen om een gewenste atmosfeer te creëren. Of je kunt ze vermengen met een plantaardige olie en op de huid gebruiken.

Essentiële oliën en meditatie; laat je eigen gevoel spreken!

Geurige groet, Sylvia