Essentials - MoHi©


De MoHI© behandeling ~ ondersteunend bij hielspoor

Wat is het?
Hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Ongeveer 30% van de bevolking heeft een dergelijke verkalking, maar niet iedereen heeft last van pijn in de hiel. Ook is het mogelijk dat mensen wel pijn ondervinden, maar helemaal geen verkalking hebben. Dan is er sprake van peesplaat ontsteking. Dit is een ontsteking, op dezelfde plaats waar ook hielspoor meestal ontstaat. Eigenlijk is het meestal de peesplaat ontsteking die de pijn veroorzaakt, al dan niet met een waarneembaar hielspoor. 
Ongeveer twintig tot dertig procent van de volwassenen - meestal in de leeftijd van 50 tot 60 jaar - heeft last van deze verkalking. Hielspoor wordt pas ontdekt wanneer het weefsel rond hielspoor ontsteekt.

Oorzaken?

De overbelasting vindt plaats door teveel spanning op de peesplaat, waardoor er op de aanhechting aan de hiel te hard wordt getrokken. Dit kan door daadwerkelijke overbelasting, zoals hardlopen of springen, maar ook door onevenwichtige belasting van bv verkeerde schoenen. 

Zaken die verder kunnen meespelen bij het ontstaan van hielspoor:
~ Overbelasting door sporten
~ Bergwandelen (bergop wandelen rekt de peesplaat sterk op)
~ Slechte schoenen
~ Geen demping in de schoenen
~ Overgewicht
~ Leeftijd, vooral bij mensen boven de 45 jaar komt het vaker voor
~ Korte kuitspier
~ Veel en lang staan
~ Platvoeten/holle voeten
~ Hielkussen atrofie (te weinig dempend vetweefsel onder de hiel, vooral bij ouderen)
~ Stijve voetzool (de schoen moet goed kunnen afwikkelen)
~ Klem zitten van de zenuw op de plek van hielspoor

Symptomen?
Hielspoor voelt aan als een zeer doordringende en stekende hiel pijn. Het belangrijkste symptoom van een hielspoor ontsteking is de permanente hiel pijn tijdens alle bewegingen van de voet.

Diagnose?
De meeste typische symptomen zoals hiel pijn duiden op een hielspoor.
Door middel van een röntgenonderzoek kan hielspoor betrouwbaar worden gedetecteerd op het röntgenbeeld. Bij lichte hiel pijn en als er geen aanwijzingen zijn voor andere oorzaken van de klachten, is röntgenonderzoek vaak niet nodig.

 Klassiek zal de ontsteking behandeld worden met pijnstillers en anti-inflammatoire geneesmiddelen. Het probleem hierbij is dat de zone van de ontsteking weinig doorbloed is zodat de stoffen die ervoor zorgen dat de ontsteking geneest, die zone moeilijk kunnen bereiken. Willen we effect hebben van zo’n behandeling moeten we dus op zoek gaan naar een manier om de doorbloeding te bevorderen, zodat de stoffen die zorgen voor de genezing de juiste plaats kunnen bereiken. Deze doorbloeding kan men bevorderen door massage en door moxeren.

Aanpak?
De MoHi© behandeling is een korte en aangename behandeling met behulp van moxa therapie. Deze klassieke Chinese behandelingsmethode werkt bij acute en chronische pijn en is gericht op hielspoor. Het verwarmende karakter van deze therapie wordt als zeer deugddoend ervaren, heeft een pijnstillende werking en zorgt voor een betere immuniteit ten gevolge van een toename van de rode en witte bloedcellen. Door zijn verwarmende functie zorgt moxa ook voor een betere doorbloeding. Het gebruik van deze therapie mobiliseert het zelfherstellend vermogen van het lichaam en is vrij van bijwerkingen.

De duur van de behandeling is ongeveer 20 minuten (€30,-)

A touch from Nature, for your Mind, Body, Heart, Soul & Spirt...
Wil je meer informatie weten over de MoHi© behandeling?
Mail of bel me , ik sta je graag te woord.